Főoldal Városok, látnivalók Szófia látnivalói egy hosszú hétvégére

Szófia látnivalói egy hosszú hétvégére

26542
Szófia látnivalók

Bulgária fővárosában, Szófiában az első dolgok egyike, ami feltűnik a turistának, hogy mennyi élettere van az ott élő embereknek. Mindenfelé rengeteg tágas parkot lehet találni, az utcák, terek óriásiak. Szófiában látnivalóból nincs annyi, mint a legnépszerűbb európai úti célokon, de egy hosszú hétvégére mindenképpen megéri ellátogatni a városba.

Szófia tömegközlekedése

Habár a jelentősebb látnivalók megtekintéséhez nem feltétlenül van szükség a tömegközlekedés igénybevételére, azért ha a szállásunk nincs a belvárosban vagy nem szeretnénk annyit sétálni, akkor érdemes felülni egyszer-egyszer valamelyik villamosra vagy buszra, és megpihenni kicsit.

A belvárosban való közlekedés legegyszerűbb módja a tömegközlekedés igénybevétele, mert nagyon nehéz parkolóhelyet találni. 14 villamos, 9 troli és közel 100 buszvonal található a bolgár fővárosban. A buszok és trolik reggel öt órától 23:30-ig közlekednek, a villamosok pedig reggel öt órától 0 óra 30 percig járnak.

A fentieken kívül működik 2 metróvonal, a piros és a kék. Utóbbival közvetlenül a repülőtérről a belvárosba lehet bejutni.

Villamos Szófiában

A normál jegy 30 percig érvényes korlátlan utazásra, de léteznek különféle kombinált jegytípusok is. A jegyek megvásárolhatók újságárusoknál, a járművezetőnél (drágábban) és a nagyobb megállóknál található jegypénztárakban.

  • Jegyárak:
    Normál jegy: 1,6 leva (30 percig érvényes)
    Normál jegy: 2,2 leva (60 percig érvényes)
  • Korlátlan utazásra jogosító bérletek (buszra, trolira, villamosra és metróra is egyaránt érvényesek):
    1 napos: 6 leva
    3 napos: 15 leva

Szófia látnivalói

Szófia az ország legnagyobb városa, lakossága 1,2-1,3 millió fő. A repülővel Budapesttől kb. 1,5 órára fekvő város nevezetességei nagyrészt a belvárosban, sétatávolságon belül találhatók. A hátteret a Vitosha-hegység biztosítja, amelynek csúcsai 2000 méternél is magasabban vannak. A csúcs közelébe felvonóval juthatunk fel. A város templomaiba a belépés általában ingyenes, de a fotózásért többnyire fizetni kell.

Szent Szófia (Sveta Sofia) bazilika

A város névadójának tekintett bazilika a 4-6. században épült és máig őrzi az ismeretlen katona sírját. Közel a bazilikához található Ivan Vazov, a nagy bolgár költő és író sírja.

Nyitva tartás:
H-V: 9:00-18:00

Árak:
A bazilika látogatása ingyenes.

Alexander Nevszkij székesegyház

Ha Szófiáról csak néhány képet látunk az utazásunk előtt, akkor ez az épület szinte biztosan rajta lesz valamelyiken. A Balkán térség egyik legszebb építészeti remekműve ez a csodálatos neobizánci stílusú aranykupolás katedrális, amelynek építését 1912-ben fejezték be. Az 1877-78-as szabadságharc orosz áldozatainak tiszteletére emelt építmény freskói, ikonjai világszerte híresek. Harangtornya 50 méter magas, 12 harangja közül a legnehezebb 12 tonna súlyú.

Nyitva tartás:
H-V: 7:00-18:00

Árak:
A katedrális látogatása ingyenes, a múzeumba belépő váltása szükséges.

Alexandr Nevszkij székesegyház Szófiában

A nemzeti parlament

A Bécsben és Svájcban tanult szerb-bolgár építész, Jovanovic által neoreneszánsz stílusban tervezett, 1884 és 1886 között épült nemzeti parlament épületét sokan a város jelképének tartják. Az előtte lévő téren egy lovas szobor állít emléket Bulgária felszabadító királyának, az orosz II. Sándor cárnak, akinek katonái Bulgária függetlenségéért küzdöttek az orosz-török háború során.

A parlament épülete Szófiában, esti kivilágításban
II. Sándor cár szobra a parlament előtt

Orosz templom

Csodatévő Szent Miklós templomnak is nevezik ezt a színes, hagymakupolás templomot, amely 1907 és 1914 között épült keleti ortodox stílusban. A külső méretek alapján a belső rész meglepően kicsi. A fotózás a templom belsejében nem engedélyezett.

Ivan Vazov Nemzeti Színház

A városközpontban található, neoklasszikus stílusban épült színház Bulgária legrégebbi színháza, amelyet 1907-ben nyitottak meg. Eredetileg Nemzeti Színháznak nevezték, Ivan Vazov, a híres bolgár író nevét csak később vette fel. 1923-ban egy ünnepség alkalmával tűz tört ki az épületben, amely súlyos károkat okozott, de 1929-re helyreállították a színházat. Érdekesség, hogy régebben az épület homlokzata szerepelt az 50 levás bankjegyen.

Szófia híres látnivalója az Ivan Vazov Nemzeti Színház

Szent György temploma

Szent György vöröstéglás rotundája Szófia legöregebb építménye, amelyben ma is kitűnő állapotban vannak a középkori freskók. A negyedik században épült rotunda ma múzeumként működik, és egy kissé eldugott helyen, a Sheraton Balkan Hotel belső udvarán lehet megtekinteni.

Nyitva tartás:
H-V: 10:00-18:00 (nyáron) és 10:00-17:00 (télen)

Sveta Nedelya katedrális

A 10. században épült középkori templom az évszázadok során többször is megsérült, de mindannyiszor újjáépítették. Eredetileg az alapja kőből készült, a többi része viszont a legtöbb szófiai templommal ellentétben fából, és a 19. század közepéig így is maradt. Ekkor lebontották, hogy egy nagyobb, lenyűgözőbb katedrálist építsenek a helyére. Az új épület 1863-ban, 7 év alatt készült el, az építkezést akadályozta az 1858-as földrengés. Az új katedrálist végül 1867-ben nyitották meg. 1925-ben bombatámadás érte az épületet, aminek következtében 150 ember vesztette életét, és a templom is súlyosan megsérült. Az újjáépítés után 1933-ban nyitotta meg újra kapuit a katedrális.

Központi zsinagóga

1909-ben nyitották meg a zsinagógát, amely Európa második legnagyobb szefárd zsinagógája. A II. világháborúban több támadás is érte, de mára teljesen helyreállították és látogatható. A kétemeletes épület 32 méter magas, különlegessége, hogy az első emeletén irodák, a második emeleten pedig könyvtár és múzeum került kialakításra.

Nemzeti Kultúrpalota

Ez a monumentális modern épület számos színvonalas kulturális rendezvény, kiállítás és koncert központja, és talán Bulgária legnagyobb koncerttermének otthona is egyben. Előtte egy hatalmas teret alakítottak ki szökőkutakkal, parkkal.

Boyana templom

A Vitosha hegy lábánál található külvárosi rész erről a 11-13. században épült ortodox templomról nevezetes, amelynek freskói a kelet-európai középkori művészet legrégebbi darabjai közé tartoznak. Az ismeretlen festő által készített freskók az UNESCO világörökségének része, több restauráláson is átestek az elmúlt évszázadban.

Szófiában az időeltolódás miatt egy órával előre kell állítanunk az óránkat érkezéskor.

Szófia látnivalói térképen

Szófia leghíresebb látnivalóinak elhelyezkedése térképen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com