Főoldal Városok, látnivalók Római látnivalók egy 3-4 napos hosszú hétvégéhez

Római látnivalók egy 3-4 napos hosszú hétvégéhez

51396
Róma látnivalók

Róma látnivalóból olyan sokat kínál, hogy az ember azt se tudja, merre induljon először. Persze mindenki a saját érdeklődési körének megfelelően alakíthatja ki az útvonalát, de van sok olyan nevezetesség, amelyet szinte mindenki felkeres, ha Rómában jár. Ezeket gyűjtöttük össze a leghasznosabb információkkal, nyitvatartásokkal, belépőjegy árakkal együtt, és egy térképen is feltüntettük a látnivalókat a cikk végén.

Róma tömegközlekedése

Róma városában három metróvonal van, amelyek közül az A és B vonala a Termini vasútállomásnál találkozik. Hétfőtől péntekig, és vasárnap 5:30 és 23:30 között járnak a metrók, szombaton pedig 5:30 és 1:30 között.

A metrón kívül 241 buszjárat és 6 villamosjárat is közlekedik a városban, amelyek együttesen biztosítják a kényelmes közlekedést Rómában. Éjszaka 23 éjszakai buszjárat segíti a közlekedést, amelyek általában félóránként indulnak a Termini-től, illetve a Piazza Venezia-ról. Az éjszakai buszok megállói könnyedén felismerhetők, mivel táblájuk tetején bagoly látható. Az éjszakai buszok számozása …N (78N, 40N, stb.). A Termini vasútállomás a repülőtéri buszok, vonatok indulási, érkezési helye is.


Reptéri buszjegy vásárlása online:
Róma, Fiumicino repülőtér-Termini vasútállomás (belváros)

A TV5NETKOFF kuponkód beírásával a fenti buszjegyek árából most további 5% kedvezmény érhető el. A kódot a buszjárat kiválasztása után, a Promocode alatti mezőbe kell beírni.

A főbb jegy és bérlet típusok a római közlekedéshez:

  • BIT: az érvényesítéstől számított 100 percen keresztül érvényes, korlátlan utazásra a buszokon, illetve egy útra érvényes a metrón és a városi vonatokon.
    Ára : 1,50 EUR
  • 24 órás jegy: az érvényesítéstől kezdve 24 órán keresztül érvényes jegy, korlátlan utazásra, valamennyi közlekedési eszközön.
    Ára: 7 EUR
  • 48 órás jegy: az érvényesítéstől kezdve 48 órán keresztül érvényes jegy, korlátlan utazásra, valamennyi közlekedési eszközön.
    Ára: 12,50 EUR
  • 72 órás jegy: az érvényesítéstől kezdve 72 órán keresztül érvényes jegy, korlátlan utazásra, valamennyi közlekedési eszközön.
    Ára: 18,00 EUR
  • CIS: 7 napig érvényes jegy, korlátlan utazásra jogosít valamennyi közlekedési eszközön.
    Ára: 24 EUR

További részletek és információk: Róma tömegközlekedés, Róma Pass

Hop on Hop off turistabusz

A Big Bus Rome emeletes, nyitott buszaival is be lehet járni a látnivalókat, és annyiszor szállunk le és fel, ahány alkalommal csak szeretnénk. A buszok megállnak az összes híres nevezetességnél, köztük természetesen a Colosseumnál és a Vatikánnál, de többek között a Termini vasútállomáson is, így kiváltható akár a tömegközlekedési jegy is (ide érkeznek és innen indulnak a reptéri buszok és vonatok is). A buszokon ingyenes audioguide elérhető 5 nyelven, ingyenes wifit és mobil applikációt is szolgáltatnak, az alsó szint pedig légkondicionált. Az online árak az alábbiak:

  • 1 napos:
    Felnőtt: 29,70 EUR
    Gyerek (5-15 éves kor között): 14,40 EUR
  • 2 napos:
    Felnőtt: 35,10 EUR
    Gyerek (5-15 éves kor között): 17,10 EUR

További részletek és jegyvásárlás a következő oldalon: Római Hop-on Hop-off buszjegyek

Szállás Rómában

A hatalmas kínálatnak köszönhetően szállást nagyon könnyű találni Rómában. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével nagyon gyorsan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb szállást. Keresek egy jó ajánlatot!

Római látnivalók

  • Valamennyi állami múzeum látogatása ingyenes 18 év alatti, illetve 65 év feletti EU állampolgárok számára.
  • 50 százalékos kedvezmény jár valamennyi múzeum belépőjének árából 18 és 25 év közötti EU állampolgárok számára.
  • Roma Archeologia Card: 7 napig érvényes kártya, amely belépésre jogosít többek között a Római Nemzeti Múzeum épületeibe, a Colosseumba, a Palatine-be, Caracalla fürdőjébe.
    Ára: 27.5 EUR és megvásárolható az érintett nevezetességek pénztáraiban.

Vatikán

A pápai állam a világon a legkisebb önálló állam, a katolikus egyház központja. Területe csak fél négyzetkilométer, és mindössze 1000 ember lakja, egyházi személyek és személyzetük.

Önmagában a Szent Péter tér is lenyűgöző, de mindenképp érdemes bemenni a Szent Péter bazilikába és akár felmászni a kupolájába, valamint bejárni a Vatikáni múzeumokat is, ahol látható többek között a Laokoon szoborcsoport és a Sixtus-kápolna is.
A Vatikán honlapja

Szent Péter tér

A Vatikán és így a kereszténység központja is ez a csodálatos, 284 oszloppal körülvett tér. Bernini tervei alapján épült fel a 17. században. A tér közepén álló 9 méter magas obeliszket még Caligula hozatta Rómába Egyiptomból, majd évszázadokon keresztül a Circus Maximus mellett állt. Onnan vitték át a Szent Péter térre, ami méreteiből adódóan hatalmas feladat volt. Több hónapba telt, mire átszállították, talpra állításában 900 ember vett részt.

Érdekesség, hogy a két szökőkút és az obeliszk között van egy-egy sötét színű márványlap, ahonnan nézve az oszlopsor egyetlen oszlopnak látszik.

A teret úgy tervezték, hogy minél több hívőnek legyen lehetősége itt élőben látni a katolikus egyházfőt. Közel 100.000 ember fér el a Szent Péter téren, és bár hétköznapokon ennyien nincsenek, rengeteg zarándok és turista van itt nap mint nap.

Vatikán, a Szent Péter tér

Szent Péter bazilika

A Szent Péter téren áll a világ leghíresebb, bár óriási méretei ellenére „csak” a világ második legnagyobb temploma, a Szent Péter bazilika. A gigantikus méretű keresztény templom helyén már a 4. század óta állt egy templom, melynek nagy részét lebontották, hogy helyére felépüljön a ma is látható bazilika. 1506-ban kezdődött meg az építkezés és 120 évbe telt mire elkészült.

A 60.000 ember befogadására képes bazilika lenyűgöző nemcsak kívülről, de belülről is. Csodálatos festmények és szobrok díszítik, melyek közül a leghíresebb Michelangelo Piétája.

Az épület dísze a 120 méter belmagasságú hatalmas kupola, mely szintén Michelangelo tervei alapján készült. A 41 méter átmérőjű kupolába akár fel is lehet menni, és érdemes is megmászni a rengeteg lépcsőt, mert páratlan kilátás nyílik Rómára. További érdekességek: Szent Péter bazilika

Nyitvatartás:

  • Október-március: H-V: 7:00-19:10
  • Április-szeptember: H-V: 7:00-19:10

Kupola nyitva tartása:

  • Október-március: H-V: 7:30-17:00
  • Április-szeptember: H-V: 7:30-18:00

Szent Péter bazilika belépő:

  • A bazilika látogatása ingyenes
  • Kupola látogatása:
    Lépcsőn: 8 EUR (összesen 551 lépcsőfok)
    Lifttel: 10 EUR (a lifttel kb. az első 200 lépcsőfokot lehet kiváltani)
  • Kiscsoportos megtekintés keretében, idegenvezető kalauzolásával is fel lehet fedezni a kupolát, a bazilikát, illetve választhatóan az altemplomot, amely a korábbi pápák többségének végső nyughelye. Gyors bejutást biztosító jegyet elővételben lehet foglalni: Belépőjegy – bazilika, kupola, pápák sírhelye

Vatikáni Múzeum és a Sixtusi-kápolna

A Vatikáni Múzeumokban van a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteménye. Több napot is el lehet itt tölteni, szobrok, festmények és megannyi értékes műalkotás látható a kiállítótermekben. A leghíresebb látnivalók a Vatikáni Múzeumokban a Sixtus-kápolna, Raffaello-stanzái, a Laokoón-szoborcsoport és a Térképgaléria.

A legtöbb látogató a Sixtus-kápolna miatt érkezik, ami a pápa magánkápolnája, és az a hely, ahol a mindenkori pápaválasztás is zajlik a 19. század óta. A Sixtus-kápolna híres, Teremtés című freskóját Michelangelo II. Gyula pápa megrendelésére készítette, 4 év alatt készült el vele. Az utolsó ítélet szintén Michelangelo műve, ami az oltár falát őrzi.

Nyitvatartás 2024-ben:

  • január 1.- december 31.: H-Szo: 9:00-19:00 (utolsó belépés 17:00-kor)
  • március 1-től: P-Szo (meghosszabított nyitvatartás): 8:00 és 20:00 között tart nyitva (utolsó belépés 18:00-kor).

Vasárnaponként többnyire zárva, kivéve minden hónap utolsó vasárnapját, amikor a látogatás ingyenes. Ekkor 9:00-14:00 között tart nyitva (utolsó belépés 12:30-kor).

Zárva tart az alábbi ünnepnapokon:

  • Január 1., 6.
  • Március 19.
  • Április 1.
  • Május 1.
  • Június 29.
  • Augusztus 14-15.
  • November 1.
  • December 25., 26.

Vatikáni múzeum belépő ár:

  • A Vatikáni Múzeumokban és a Sixtusi-kápolnában egyaránt érvényes jegy csak a vásárlás napjára szól.
  • Normál jegy a helyszínen: 20 EUR
  • Kedvezményes jegy (14 év alattiak számára): 8 EUR
  • Ingyenes: minden hónap utolsó vasárnapján, valamint 6 év alatti gyerekek számára mindig.
  • Ha szeretnénk elkerülni a hosszú sorban állást, akkor érdemes soron kívüli bejutást biztosító jegyet venni elővételben: Belépőjegy soron kívüli bejutással

A leghíresebb látnivaló: a Colosseum

A romjaiban is monumentális Colosseum, az örök város jelképe, az I. században (72-80) épült, Néró korábbi mesterséges tavának helyén. Nevét Néró óriási szobráról, a Colossus-ról kapta.

Eredetileg Amphiteatrum Flavium volt a neve, az építkezésen közel 60.000 rapszolga dolgozott és kb. 100.000 tonna márványt használtak fel. Négy szintje van, 48 méter magas, kb. 24.000 m2 méretű.

A római császárok korában gladiátorküzdelmeket, állatviadalokat láthatott itt az a 60 ezer néző, aki bejutott az amfiteátrumba, a középkorban aztán erődítményként, majd később kőbányaként használták. Az utolsó gladiátor küzdelmeket 435-ben tartották, becslések szerint több tízezer ember és állat veszítette itt életét azalatt a pár száz év alatt, amíg ilyen célra használták. További érdekességek a római Colosseum épületéről.

Nyitva tartás:

  • március: 9:00-17:30
  • március vége-augusztus vége: 9:00-19:15
  • szeptember: 9:00-19:00
  • október: 9:00-18:30
  • november-február végéig: 9:00-16:30

Zárva tart:

  • Január 1.
  • December 25.

Colosseum belépő ár:

  • Normál jegy: 16 EUR (plusz 2 EUR foglalási díj, a téli hónapokon kívül szinte lehetetlen ezen az áron jegyet találni, annyira gyorsan elkapkodják a legolcsóbb jegyeket)
  • Kedvezményes jegy 18-25 év közötti EU állampolgárok számára: 2 EUR (plusz 2 EUR foglalási díj)
  • Belépőjegy 18 év alatt: ingyenes
  • Jelenleg már szinte csak elővételben, online lehet jegyet vásárolni, amely a kiválasztott időpontban soron kívüli bejutást biztosít: Belépőjegy soron kívüli bejutással

A jegy a Forum Romanumba és a Palatinusra is érvényes 24 órán keresztül az első belépéstől számítva.

A Colosseum belülről

Constantinus diadalíve

A Colosseum mellett látható, 3 ívből álló, domborművekkel ékesített diadalívet Constantinus császár dicsőségére építették a Kr. utáni IV. század első felében. A diadalív 21 méter magas, 26 méter széles, emberalakok és harci jelenetek díszítik.

Pantheon

A II. században Hadrianus császár építtette a Pantheont, amelynek kupolája Michelangelot is megihlette a Szent Péter bazilika építésekor. Érdekesség, hogy a Pantheon bejárata felett Agrippa neve látható, pedig a Pantheon Hadrianus idejéből származik, aki a történészek megtévesztésére hagyatta fent az eredeti kiírást. Előtte már Agrippa is építtetett ide egy templomot, de Hadrianus azt szinte teljesen lebonttatta.

A Pantheon az ókori építészet egyik remekműve, ami szinte eredeti valójában áll még ma is Róma belvárosában. Itt nyugszik többek között Raffaello, II. Viktor Emanuel és I. Umbertó király is. Maga a pantheon fogalommá is vált, mint jelentős történelmi személyek temetkezési helyéül szolgáló épület, így ma már szerte a világban több pantheon is létezik.

Nyitva tartás:

  • H-Szo: 9:00-18:30
  • V: 9:00-13:00
  • Ünnepnapokon: 9:00-13:00

Belépőjegy vásárlása online, soron kívüli bejutással

Piazza Navona

Róma egyik leglátogatottabb tere, amely nagyon hangulatos színfoltja a városnak három szökőkútjával, kávézóival és a sok-sok mutatványossal. Egykor itt egy 30.000 ember befogadására képes stadion állt, ma ez a tér ad helyet a karácsonyi vásároknak.

Capitolium – Campidoglio

Róma hét dombra épült, ezek közül az egyik a Capitolium. Fontos politikai szerepe volt, innen indultak útnak a hadvezérek és ide is érkeztek meg a győzelmek után. Népgyűléseket is tartottak itt, és a consulokat is itt nevezték ki. Régészeti leletek alapján az is biztosnak látszik, hogy itt, ezen a területen jött létre az első, Róma ősének tekinthető település a korai bronzkorban.

Napjainkban a II. Viktor Emánuel emlékmű melletti széles lépcsősoron juthatunk fel a főtérre, a Piazza del Campidogliora, ami a reneszánsz korban nyerte el mai formáját. Teljes egészében Michelangelo tervei alapján készült, aki – többek között – a tér irányán is változtatott: míg korábban a Forum Romanum fele nézett, az újonnan kialakított – és ma is látható – tér már a Vatikán irányába néz.

A tér közepén Marcus Aurelius szobra áll (bár ez csak másolat, az eredetit óvják a kopástól).
A téren lévő palotákban múzeum működik, itt látható például Romolus és Remus bronzszobra is.

Forum Romanum

A Forum Romanum a Capitolium és a Palatinus domb között, a Colosseum mellett, az ókori Róma központjában található meg. A világ egyik legjelentősebb ókori műemlékegyüttese, Róma egyik legnépszerűbb látnivalója.

Ez a terület volt az ókori Római Köztársaság idején Kr. előtt VI. századtól a politikai, vallási és kereskedelmi élet központja, de a császárkorban is tovább bővült. Híres építmények láthatóak itt a romjaiban is Róma nagyságát idéző nagy téren. Például a Curia, a Septimus Severus diadalíve, a Vesta szüzek temploma, stb.

A Forum Romanum szakrális szempontból legfontosabb épületeit összekötő út a Szent út, a Via Sacra. Itt sétálva olyan történelmi személyiségek „nyomdokaiban járhatunk”, mint Julius Caesar, Augustus és Néró császár, vagy Cicero, hiszen egykor ők maguk is számtalanszor megfordultak itt. További részletek: Forum Romanum érdekességek

Nyitvatartás:

  • Április-október: 9:30-19:00
  • November-március: 9:30-16:30

Zárva tart:

  • Január 1.
  • December 25.

Spanyol lépcső – Scalinata della Trinita dei Monti

1726-ban készült el a különleges, barokk lépcsősor, ami ma is a legnépszerűbb – ingyenes – római látnivalók közé tartozik. Szinte nincs turista, aki ne ejtené útba a belvárosi séta közben ezt a nevezetességet.

Olasz nevében nincs benne a spanyol jelző, eredeti elnevezése a tetején lévő templomra utal. A lépcsősor alján lévő tér neve Piazza di Spagna, innen ered a köznyelvben (többek között magyarul is) használt elnevezés.

A Francesco de Sanctis által 3 év alatt megépített elegáns lépcsősor 135 lépcsőfokból áll, és tavasszal a legszebb, amikor szinte virágba borul az egész lépcsősor. Ilyenkor azalea virágok tengere díszíti a spanyol lépcsőt, még különlegesebbé téve azt.

Kedvelt római látnivaló a Spanyol lépcső

Angyalvár

A Tiberis partján álló Angyalvárat Hadrianus császár építtette saját magának és utódainak mauzóleumként i.u. 130 körül. Közel 100 évig valóban császári temetkezési helyként működött, később azonban erődként és börtönként használták.

A legenda szerint Szent Gergely pápa látni vélte Mihály arkangyalt a mauzóleum felett, aki kardját visszahelyezte tokjába, ezzel jelezve, hogy véget ért a Rómában tomboló szörnyű pestisjárvány – ezért kapta az Angyalvár nevet az épület. Az épület tetején is egy angyal szobra látható.

A hengeralakú erődítmény 60 méter átmérőjű, alapja egy 84 méter oldalú négyszög. A pápák – tudva, hogy milyen biztonságot nyújt ez az épület – egy átjárót építtettek, ami a Szent Péter bazilikát kötötte össze az Angyalvárral. A 800 méteres titkos folyosó (Borgo-átjáró) kívülről észrevehetetlen volt, a bazilika melletti apostoli palotákból indult, és az Angyalvárban végződött. Néhány perc alatt ki tudott itt menekülni a pápa a Vatikánból.

Ma az Angyalvár múzeumként működik, meg lehet nézni a császári temetkezőfülkéket és az őket körülvevő spirális folyosót, a börtönkorszakot idéző cellákat és van itt egy hadtörténeti múzeum is.
Belépőjegy előzetes foglalása

Circus Maximus

Kr. e. IV. században épült a ma már fűvel benőtt rom stadion, ahol az ókorban kocsiversenyeket és atlétikai viadalokat rendeztek. Eleinte a nép szórakoztatására hozták létre, később görög mintára kezdtek komolyabb versenyeket is rendezni a Circus Maximusban.

A rómaiak nagyon szerették a különféle rendezvényeket, játékokat, fesztiválokat, ezért Julius Cesar megnövelte a Circus Maximus méretét. Fénykorában akár 200-250.000 ember befogadására is képes volt ez a hatalmas aréna.

Teljes feltárása a mai napig nem történt meg, helyén csak egy nagy füves versenypálya van. Lelátók és ülőhelyek nincsenek, de manapság is szoktak itt rendezvényeket, koncerteket tartani.

Jó ár-érték arányú szállások Rómában

Eccelso Hotel: A Vatikán közelében lévő háromcsillagos szálloda ideális bázis lehet egy római hosszú hétvége során. Közel van az Ottaviano metrómegálló, így bárhova könnyedén el lehet jutni. Tiszta, kényelmes szobák, és rendkívül kedves személyzet várja a vendégeket. Ár-érték arányban remek római szállás.

c-Hotels Club house Roma: Csendes környéken, a római Cornelia metróállomástól 100 méterre, a Vatikántól pedig 3 megállóra lévő négycsillagos szálloda is nagy kedvenc a Rómába utazók körében. Kicsit távolabb van a belvárostól, de pár perc séta a metró, amivel 10-15 perc alatt eljuthatunk a főbb látnivalókhoz. A szobák nem túl nagyok, de kényelmesek, a reggeli bőséges, változatos, a személyzet nagyon kedves.

Hotel Barberini: A Trevi-kút közelében lévő négycsillagos szálloda egy kicsit magasabb árkategória, de így is remek ár-érték arányú. Tökéletes elhelyezkedése mellett elegáns szobái, a rájuk jellemző modern dizájn és a szolgáltatások magas színvonala miatt vált népszerűvé.

Még több szállás Rómában >>

Trevi kút – Fontana de Trevi

Kihagyhatatlan a római látnivalók listájáról a Trevi-kút, a város leghíresebb szökőkútja. A tömegeket vonzó Trevi-kút három út kereszteződésénél (innen ered a neve is), egy a kút méretéhez képest kicsi téren található meg.

A reneszánsz korban még csak egy vízzel teli medence volt itt, a csodálatos barokk szökőkút 1735-62 között készült el, XII. Kelemen pápa megbízásából Niccolo Salvi tervei alapján. A monumentális szökőkút közepén Neptunus, a tenger istenének szobra áll, ami Pietro Bracci alkotása.

A nap minden órájában turisták százai állják körül, akik pénzt dobálnak a medencébe, remélve, hogy rájuk is igaz lesz a monda, miszerint aki pénzt dob a kútba, vissza fog térni a városba. A szökőkútba naponta kb. 3000 eurónyi érmét dobnak a turisták, amit a város gondosan begyűjt a nap végén, és a hontalanok és más rászorulók megsegítésére használja.

A Trevi-kút Rómában

Piazza del Popolo

A Piazza del Popolo a via del Corso, a via di Ripetta és a via del Babuino találkozásánál terül el. A 16. században is létezett a Porta del Popolo, ez a reneszánsz kapu fogadta a Rómába érkezőket, mai formáját azonban a tér csak a 19. században nyerte el.

A tér közepén az i.e. 1200-as években készült egyiptomi II. Ramszesz obeliszkje áll, amit korábban Augustus császár hozatott Rómába, a Circus Maximusba. Onnan aztán V. Sixtusz pápa rendelkezésére került át ide, a Piazza del Popolora az obeliszk. A téren két, szinte egyforma 17. századi barokk templom van, és itt található az Angyalok és démonokból ismert Chiesa di Santa Maria del Popolo templom is.

Piazza del Popolo

II. Viktor Emánuel emlékmű, Piazza Venezia

A történelmi városrészben a Piazza Venezia mellett áll a hatalmas, szinte a város fölé emelkedő II. Viktor Emánuel emlékmű, mely az egyesült Olaszország első királyának valamint a szabadságharcnak és a katonai hősiességnek állít emléket, azokat dicsőíti. A grandiózus épület 1885 és 1935 között épült, de már 1911-ben lehetett látogatni, akkor ünnepelték ugyanis az olasz egység 50. évfordulóját.

A nemzeti egység létrehozójának, II. Viktor Emánuelnek a lovas szobra áll előtte, a széles lépcsősor a Haza oltárához vezet, ahol a I. világháború áldozatainak emléket állító ismeretlen katona sírja van. A carrarai márványból készült hófehér épület oszlopcsarnokának tetején bronz négyesfogatok láthatóak, és több allegorikus szobor és szoborsorozat is díszíti az emlékművet. Tetejéről csodálatos panoráma nyílik a városra, ide 196 lépcsőfok megmászásával vagy felvonóval is felmehetünk.

Részletek és időpont foglalása a felvonóhoz

II. Viktor Emánuel emlékmű

Az emlékmű előtt terül el Róma egyik legforgalmasabb tere, a Piazza Venezia. Itt futnak össze a város legfontosabb útjai, szinte nincs belvárosi busz, aminek ne lenne itt megállója. Kihagyhatatlan pontja, sokszor bázisa, hivatkozási pontja a római kirándulásoknak. A téren látható tornyos épület a Palazzo Venezia Róma egyik első reneszánsz épülete, mely legfőképpen arról híres, hogy ez volt Mussolini és pártjának székhelye. Ma múzeum van a palotában, középkori és reneszánsz korból származó kerámia- és ezüsttárgyakból álló gyűjtemény tekinthető meg benne.

Campo dei Fiori, Róma piaca

A Campo de’Fiori a Róma legrégebbi piacáról híres tér az egyetlen tér a történelmi városrészben, ahol nincs templom. Évszázadokkal ezelőtt még egy vadvirágos mező volt itt (erre utal a neve is, Virágok mezeje), a 15. században kövezték le, onnantól kezdve rendszeresen tartottak itt többek között lópiacot és kivégzéseket is, így például Giordano Brunot is itt vetették máglyára. A filozófusnak ma szobor állít emléket a téren.

1869 óta tartanak itt piacnapokat, máig ez az egyik legnépszerűbb, a turisták számára látnivalónak is tökéletes piac Rómában. Hétfőtől szombatig reggeltől estig nyitva tart a piac, akkor is érdemes elmenni ide, ha csak nézelődni szeretnénk.

Számos remek étterem, kávézó és bár is van a téren és környékén, így esténként is hangulatos, élettel teli része ez a belvárosnak.

Campo dei Fiori, a római piac

Bocca della Verita, Az Igazság szája

A Bocca della Verita a Santa Maria in Cosmedin templom előterében található hatalmas ókori kőkorong, ami a Római vakáció című film híres jelenete által lett világhírű. Maga a korong egy folyóisten arcát ábrázolja, szája helyén lyuk tátong, melybe – ahogy a filmben is – bedughatjuk a kezünket, és ami a legenda szerint leharaphatja azt, ha hazudósnak talál minket. A korong ma egyike Róma legnépszerűbb látnivalóinak, hosszú sorban állva várják a turisták, hogy próbára tegyék az Igazság száját, de természetesen még soha senkinek nem harapta le a kezét. Erre vonatkozóan is él egy legenda, állítólag azért nem harapja már le senkinek a kezét, mert egy esetben sikerült kijátszani őt, és „megsértődött”.

Az Igazság Szája népszerű látnivaló

A történet szerint egy gazdag férfi arra gyanakodott, hogy felesége megcsalja őt, ezért elvitte az Igazság szájához. Az asszony azonban előtte megkérte a szeretőjét, hogy tettesse magát bolondnak és ölelje meg őt, majd amikor eljött az igazság ideje, a nagy korong előtt állva azt mondta, őt a férjén kívül csak az a bolond ölelte meg, és mivel ez igaz volt, az Igazság szája nem harapta le a kezét. A Bocca della Verita azonban „rájött”, hogy átverték, ezért soha többé nem harapta le senkinek kezét.

A Bocca della Verita csak a templom nyitvatartási idejében látogatható, akkor nyitják ki a rácsot, de egyébként látni akkor is lehet, ha zárva van. A fényképekért fizetni kell 2 eurót. Ezt a jelképes összeget azért kérik, hogy finanszírozni tudják a templom felújítását.

Olcsó szállások Rómában:

B&B Hotel Roma Pietralata Tiburtina: A Pietralata metrómegállótól pár lépésre lévő háromcsillagos modern szálloda többféle szobát kínál – római viszonylatban – kedvező árakon. Tiszta, kényelmes szobák és nagyon kedves, segítőkész személyzet jellemzi.

Rossi Hotel: Kétcsillagos szálloda a Termini vasútállomás közelében. Egyszerű, de tiszta, kényelmes szobái tökéletesen megfelelnek a célnak, ha egy hosszú, városnézéssel töltött nap után szinte csak beesünk az ágyba.

Hotel Leone: A Santa Maria Maggiore-bazilikától 300 méterre lévő szálloda központi elhelyezkedésének köszönheti népszerűségét. 30-60 perc alatt akár gyalog is elérhető a legtöbb római nevezetesség. A szobák egyszerűek, pihenésre vágyó fáradt turistáknak megfelelnek, a személyzet kedves.

További szállások Rómában >>

Villa Borghese

A Villa Borghese nevével ellentétben nem egyszerűen egy villa, hanem egy egész park neve. Nem is akármilyen parkról van szó, a Villa Borghese Róma legnépszerűbb parkja, gyönyörű palotái, a csodálatos angolpark, az évszázados fák, bájos szökőkutak, tavak és hangulatos sétányai miatt nagyon kedvelt helyszín helyiek és turisták körében egyaránt. A parkban található Villa Borghese ma múzeumként működik, a Galleria Borghese-ben többek között Tiziano, Raffaello, Rubens, Bernini alkotásait is megcsodálhatjuk.

A Villa Borghese parkja

A park éjjel-nappal nyitva van és ingyenesen látogatható, elhelyezkedése tökéletes, így akár városnézés közben is megpihenhetünk itt egy kicsit, bár a park annyi kincset rejt, hogy érdemes akár egy egész napot is rászánni. A park ingyenesen, a Villa Borghese pedig előzetes foglalás és belépő ellenében látogatható.
Belépőjegy vásárlása online

Tiberis-sziget, Isola Tiberina

A Tiberis egy Róma belvárosában található sziget a Tiberis/Tevere folyón. A 270 méter hosszú és 67 méter széles aprócska szigeten már i.e. 290 környékén is építkeztek, a középkorban pedig kimondottan sűrűn lakott volt. A szárazfölddel két híd köti össze, területének nagy részét az Irgalmas-rend által alapított kórház foglalja el, de számos hangulatos étterem, kávézó és fagyizó is van itt, ami miatt mindenképpen érdemes egy sétát tenni.

Tiberis-sziget

Caracalla fürdője

Caracalla fürdője, a Római Birodalom egyik legnagyobb közfürdője Caracalla császár idején, i.sz. 212-216 között épült (édesapja kezdte el, majd halála után Caracalla fejezte be és avatta fel). Történészek szerint naponta 9000 ember dolgozott az építkezésen 5 éven keresztül, a kész fürdőt összesen 50 kemence fűtötte, amihez naponta 10 tonna fát használtak fel.

A fürdő egymáshoz kapcsolódó kupolás termekből állt, több emelet magas épületei grandiózusak voltak, ahogy a megmaradt romok is azok – ott állva hihetetlen belegondolni, milyen hatalmas épület állhatott itt a római korban. Az elegáns, boltozatos mennyezetű termeket freskók, mozaikok, díszítették, a fürdőben és a kertben több száz, márványból készült szobor állt, melyek közül a Farnese-bika szobor a leghíresebb.

Caracalla fürdője

Egyszerre 1500 fő befogadására volt képes a fürdő. Naponta 8000 vendéget fogadtak itt egészen a 6. századig, amikor a gót támadók Róma ostroma során elvágták a vízvezetéket, és ezzel véget vetettek a fürdő használatának. Később temetőként, majd kőbányaként használták, de olyan időszak is volt, amikor szőlőt telepítettek ide.

Mivel a nagyrészét az évszázadok során elhordták, ma csak néhány rom emlékeztet az egykor hatalmas fürdőre. Önmagában is érdekes persze, de mióta a belépőjegyhez VR-szemüveget is lehet igényelni, különösen nagy élmény végigjárni Caracalla fürdőjét. A szemüveg segítségével megelevenednek az eredeti termek, így még könnyebb elképzelni, hogyan is nézett ki fénykorában a fürdő.

Trastevere

Sokak szerint Róma leghangulatosabb városrésze a Trastevere, mely nem egy klasszikus értelemben vett látnivaló, inkább életérzést nyújtó bohém környék, ahova mindenképpen érdemes elmenni, ha kicsit bele akarunk szippantani a római életstílusba.

Trastevere esti hangulatban

Színes, nyüzsgő városrész a folyó partján, ahol éttermek, bárok, kocsmák, szórakozóhelyek sokasága várja a helyieket és turistákat. Szűk, macskaköves utcák, hangulatos piazzák, szökőkutak, jó hangulat – nappal és éjjel egyaránt pezseg a Trastevere.

További információkat, személyes tapasztalatainkat is olvassa el Úti élmény rovatunkban: Városnézés Rómában

Róma látnivalói térképen

Róma leghíresebb látnivalóinak elhelyezkedése térképen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com