Főoldal Városok, látnivalók Velence látnivalói: amiket ne hagyj ki

Velence látnivalói: amiket ne hagyj ki

75021
Velence látnivalók

Velence látnivalói egy hosszú hétvége alatt bejárhatók, de aki még több napra érkezik, annak lesz ideje elmerülni a részletekben. Figyelni az ébredő várost, amikor még többnyire csak a helyiekkel találkozhatunk az utcákon vagy éppen a parton üldögélve nézni a fantasztikus színekben pompázó naplementét. Persze mindenki a saját tempójának és ízlésének megfelelően alakíthatja ki az útvonalát, de van sok olyan nevezetesség, amelyet mindenki felkeres, ha Velencében jár. Ezeket gyűjtöttük össze a leghasznosabb információkkal, nyitvatartásokkal, belépőjegy árakkal együtt, és egy térképen is feltüntettük a látnivalókat a cikk végén.

Velence közlekedése

Bátran kell nekivágni Velencének, mert bár a sok apró és kis utca sokszor nagyon hasonlónak tűnik, ha követjük a szinte minden utcasarkon látható, legtöbbször sárga színű útbaigazító táblákat, akkor biztos, hogy megtaláljuk a nevezetes helyszíneket.

A repülőtérről busszal vagy vonattal juthatunk be legkönnyebben a városba.

A főbb jegyárak a városban:

  • Felnőtt jegy az ACTV közlekedési társaság buszjárataira, amely az érvényesítéstől kezdve 75 percig érvényes: 1,50 EUR, a 10-es gyűjtőjegy 14 EUR. Csak a Mestre városrészben közlekedő járatokra érvényes, a klasszikus Velence utcáin nincs buszközlekedés
  • Ha csak a városon belül akarunk közlekedni, érdemes 2, 3 vagy 7 napos bérletet váltani, amely korlátlan számú utazást biztosít a Vaporetto (vízibusz) és a szárazföldi buszok járataira:
    2 napos bérlet: 35 EUR
    3 napos bérlet: 45 EUR
    7 napos bérlet: 65 EUR

Vaporetto árak 2024

Az egy útra szóló Vaporetto jegy, amely az érvényesítéstől kezdve 75 percig érvényes egy irányba történő utazásra, 9,50 euróba kerül a helyszínen. Ha többször is szeretnénk utazni vízibusszal, akkor mindenképpen érdemesebb valamelyik bérletet választani a fentiek közül. Már a velencei buszállomáson átszállhatunk a vízibuszra, amelynek megállói vannak az összes nevezetességnél, illetve Murano, Burano szigeteire is érvényes, valamint a Lido szigetre is, ahol Velence hatalmas strandja található.
További részletek és bérlet vásárlása elővételben

Szintén jó választás lehet a Hop-on Hop-off vízibusz, amelyre 1 vagy 2 napos jegy váltható. Ezzel is be lehet járni a lagúna szigeteit korlátlan le- és felszállási lehetőséggel, és vannak megállói a főbb látnivalók mellett a buszállomásnál, illetve a S. Lucia vasútállomásnál is. A Vaporettónál kicsit olcsóbb, ráadásul 5-féle nyelven kínál audio guide-ot sok érdekességgel a híres helyek bemutatásához, illetve Murano szigetén ingyenesen részt vehetünk egy üvegkészítő bemutatón. Részletek és jegyvásárlás

Szállás Velencében és környékén

A hatalmas kínálatnak köszönhetően szállást aránylag könnyű találni Velencében, ennek ellenére főleg a nyári időpontokra érdemes már hónapokkal korábban foglalni. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás kiválasztásában jól jöhet egy szálláskereső oldal, ahol számos szűrési lehetőség segítségével nagyon gyorsan találhatjuk meg a számunkra legolcsóbb, legjobb szállást. Keresek egy jó ajánlatot Velencében!

Velence látnivalók

A látnivalók megtekintéséhez érdemes lehet megvásárolni a Venice City Pass kártyát. A Velence kártyával elkerülhetjük a hosszú sorokat a múzeumokban, és ingyenesen használhatjuk a buszokat és vízibuszokat, illetve a nyilvános mosdókat. Az egyes szolgáltatások közül csak azokért kell fizetnünk, amelyeket igénybe kívánunk venni, így tetszőlegesen kombinálhatók (pl. csak közlekedés, közlekedés+múzeumok stb.)

További részletek és Venice City Pass vásárlása

Canal Grande

A város „főutcája”, a leghosszabb a több mint száz csatorna közül, amely kettészeli a várost, és amelyen a vaporettok (vízibuszok) segítségével könnyedén eljuthatunk a város fő nevezetességeihez, miközben gyönyörködhetünk a partmenti palotákban. Ha romantikára vágyunk és elég vastag a pénztárcánk, akkor érdemes egy gondolát bérelni, ami minden bizonnyal emlékezetes kirándulás lesz.

Velence, Canal Grande

Santa Maria della salute templom

A kétkupolájú monumentális, barokk templom méltó módon fogadja a tenger felől Velencébe érkezőket. A márvány templom Velence akkori lakosságának harmadát elpusztító pestis felett aratott győzelem emlékére épült a XVII. század közepén. Ahogy a legenda mondja, a velenceiek „ajánlatot tettek” Istennek: Állítsa meg a pestist, és ők templomot állítanak Szűz Mária tiszteletére.

Nyitva tartás:

  • H-V: 9:00-12:00 és 15:00-17:30

Szent Márk székesegyház

A város védőszentjéről kapta nevét a katedrális, amelyet abból a célból kezdtek építeni 828-ban, hogy helyet biztosítson Szent Márk Alexandriából kimenekített ereklyéinek. Velence „védjegye” egyszerre ötvözi a kelet és nyugat stílusjegyeit, és noha a díszítések nagy része későbbi időszakból származik, a katedrális alapszerkezete az 1050-es évek óta változatlan.

Nyitvatartás:

  • Október-március/április (húsvét):
    Bazilika: 9:30-17:15, V: 14:00-16:30
    Szent Márk Múzeum: 9:45-16:45
    Az aranypalota: Pala d’oro: az egykori oltár maradványa, amely Szent Márkot dicsőíti és bemutatja ereklyéit: H-Szo: 9:45-16:45, V: 14:00-16:30
    Kincstár: Tesoro: H-Szo: 9:45-16:45, V: 14:00-16:30
  • Március/április (húsvét)-október végéig:
    Bazilika: 9:30-17:15, V: 14:00-17:00
    Szent Márk Múzeum: 9:35-17:15
    Pala d’oro: H-Szo: 9:35-17:15, V: 14:00-17:00
    Tesoro: H-Szo: 9:35-17:15, V: 14:00-17:00

Szent Márk székesegyház belépő:

A Szent Márk tér és a Szent Márk székesegyház

Campanile

99 méterével, csúcsán Gábriel arkangyal aranyozott szobrával a város fölé magasodó torony a legmagasabb torony Velencében, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az egész városra. A jelenlegi torony 1912-ben épült, mivel az eredeti, VIII. században épült Campanile ismeretlen okokból 1902-ben összeomlott.

Nyitva tartás:

  • Október-március: 9:45-19:00
  • Április-szeptember: 9:30-21:15

Campanile belépő árak:

  • Felnőtt: 10 EUR/fő
  • 6 éves korig ingyenes

A Szent Márk székesegyház honlapja

Velence, Campanile

Rialto híd

A Canal Grande legkeskenyebb – 33 méteres – szakaszán ível át a Rialto, amelynek két oldalán üzletek sorakoznak. Érdekes, hogy 1854-ig ez a híd volt az egyetlen gyalogosátjáró a Canal Grande-n.

Velence, Rialto híd

Sóhajok hídja – Ponte dei Sospiri

A XVII. században épült híd a Dózse-palotát köti össze az egykori börtöncellákkal, és hírét Lord Byron-nak köszönheti, aki a XIX. században kezdte népszerűsíteni a legendát, miszerint a Sóhajok hídja arról kapta nevét, hogy ezen vezették át a rabokat a börtönbe, akik nagy sóhajtásokkal gondoltak szomorú sorsukra, hogy talán már soha nem látják újra a várost.

A Sóhajok hídja Velencében

Dózse-palota – Palazzo Ducale

A márványcsipkés homlokzatú palota a velencei gótika remekműve, egykor a fejedelem lakhelye és az államhatalom központja is volt hosszú évekig. A Palotában többek között megnézhetjük a Tízek Tanácsának Kamaráját, a Nagy Tanácstermet, a Sóhajok hídján átkelve több cellát és a kivégzőkamrát is. További érdekességek a Dózse palotáról

Nyitvatartás:

  • November 1-március 31: 9:00-18:00 (jegypénztár: 17:00-ig)
  • Április 1-október 31: 9:00-19:00 (jegypénztár: 18:00-ig)

Belépőjegy a Szent Márk téri múzeumokba:

  • Dózse-palota (Palazzo Ducale)
  • Correr Múzeum (Museo Correr): Művészeti és történeti múzeum
  • Nemzeti Régészeti Múzeum (Museo Archeologico Nazionale)
  • Marciana Könyvtár Nagytermei

A fenti múzeumokba összesen:

  • Felnőtt: 30 EUR/fő a helyszínen és online is
  • 6-14 év közötti gyerekek, 15-25 éves diákok, 65 év felettiek részére: 15 EUR/fő
  • Ha szeretnénk elkerülni a gyakran kialakuló hosszú sorokat, akkor elővételben, azonos áron lehet venni olyan jegyet is, amellyel soron kívül mehetünk be a Dózse palotába és a múzeumokba: Belépőjegy soron kívüli bejutással

A Dózse palota

MuseumPass: 6 hónapig érvényes kártya, amely egyszeri belépésre jogosít a felsorolt múzeumok mindegyikébe.

  • Szent Márk téri múzeumok
  • A 18. századi Velence Múzeuma (Museo del Settecento Veneziano)
  • A Mocenigo Palota Múzeuma és a Textilek és kosztümök történetének Tanulmányi központja (Museo di Palazzo Mocenigo e Centro Studi di Storia del Tessuto e del Costume)
  • Carlo Goldoni Háza (Casa di Carlo Goldoni)
  • Üvegmúzeum (Museo del Vetro) – Murano
  • Csipkemúzeum (Museo del Merletto) – Burano
  • Modern művészetek Múzeuma (Ca’ Pesaro)
  • Természettudományi Múzeum(Fontego dei Turchi)

Ár 2024-ben:

  • Felnőtt: 41 EUR/fő
  • Kedvezményes (pl. 65 év feletti EU állampolgárok): 23 EUR/fő
  • Valamennyi említett múzeumba ingyenes a belépés 0-5 éves kor között.

A velencei múzeumok honlapja

Szent Márk tér

A térről, amelyet a galambok legalább annyira szeretnek, mint a turisták, Petrarca azt mondta: „Nincsen párja az egész földön”. A városnéző túrák kiindulási és végpontja, ahol a magas árak ellenére is érdemes egy kávét elfogyasztani az egymás mellett sorakozó kávéházak egyikében.

Leonardo Da Vinci Múzeum

Leonardo Da Vinci munkásságát mutatja be a múzeumban látható családbarát kiállítás. A föld, víz, levegő és tűz témái köré kialakított bemutatón megtekinthetünk az eredeti tervek szerint megépített gépeket, Da Vinci híres festményeinek nagy felbontású másolatait különleges háttérvilágítással, magyarázatokkal és még számos érdekességet.
További információk és belépőjegy

A velencei karnevál

Álarcos, maskarába bújt emberek februári vigassága, amely minden évben a nagyböjt előtt, húshagyókedd (carne vale=ég veled hús) napjával zárul, ahol az utcai sátrakban étel-ital is bőven megtalálható. Ha részletesebben is érdekli ez a különleges esemény, akkor olvassa el cikkünket a velencei karneválról!

Időpontja 2024-ben: február 3-13.

Budapest Velence busszal

Ha Magyarországról busszal szeretnénk meglátogatni a várost, akkor minden nap több buszjárat közül válogathatunk. Megnézem a FlixBus járatait!

Velence látnivalói térképen

A távolsági buszmegálló, a vasútállomás és Velence leghíresebb látnivalóinak elhelyezkedése térképen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com